Zondag 15 juli: honing slingeren en bijenhotels maken

Drinkende honingbij (foto: Evert Jan Bakker)

Op zondag 15 juli besteedt De Papaver extra veel aandacht aan de bijen. Ontdek hoe imkers honing oogsten en maak een bijenhotel voor de wilde bij!

De imkers van Imkervereniging Delft gaan vanaf 13.00 uur honing slingeren in De Papaver. De honing wordt door een speciale machine uit de ramen geslingerd. Daarna wordt hij gezeefd en gepot. De honing is een puur product: er wordt niets toegevoegd aan de honing. Het duurt na het slingeren nog even voordat de honing verkocht wordt. Houd de website van De Papaver hiervoor in de gaten! Tijdens het slingeren geven de imkers uitleg over de honing en de imkerij, die direct naast De Papaver ligt.

Honing komt van honingbijen. In Nederland leven daarnaast zo’n 330 soorten wilde bijen. Soms leven die solitair (alleen), soms in groepen zoals de hommels. Alle wilde bijensoorten hebben het moeilijk in Nederland: de helft staat op de rode lijst en dreigt in Nederland te verdwijnen. Van de solitaire bijen leggen sommige soorten hun eitjes graag in holtes van hout of rietstengels. Deze bijen kan je helpen door het maken van een bijenhotel en door in je tuin of je balkon nectarplanten te gebruiken.

Ben jij tussen de 4 en 12 jaar en wil je de bijen een handje helpen? Kom dan een bijenhotel maken! Dat kan vanaf 13.30 uur. Het maken van een hotel duurt ongeveer 1 uur. De kosten bedragen € 5 euro per bijenhotel. Ben je 8 jaar of jonger? Neem dan een begeleider mee die je kan helpen. Om 13.30 en 15.30 uur wordt er een sprookje voorgelezen over de bijenkoningin en krijg je van alles te weten over bijen, hommels en wespen. Tussendoor instromen is ook mogelijk. Reserveren voor deze activiteit is niet mogelijk; kom gewoon langs en sluit aan!