3D-print avant la lettre

De wesp

‘Je kan je ook niet even omdraaien!’ Nou, die gedachte kwam bij menigeen op toen bleek dat ‘ineens’ een wespennest in de kruidentuin van De Papaver in aanbouw was. Bij ons komen de Duitse wesp (Vespa germanica) en de gewone wesp (Vespa vulgaris) het meest voor.

Bij wespen begint de koningin in het voorjaar met bouwen. Dat doet ze eerst helemaal alleen. Het nest is dan niet groter dan een kastanje. Na een maandje komen daar de eerste werksters bij en worden de taken verdeeld. Dan gaat het hard. Binnen de kortste keren zit er een heus nest, maatje voetbal.

Wespen maken hun nest van houtvezels. Die worden gekauwd tot een papje waarmee laag na laag wordt uitgebouwd. Lijkt een beetje op 3D-printen. Met als resultaat een papieren nest. Omdat ze met een grote aantallen aan meerdere lagen tegelijk bezig zijn, vordert de bouw best snel.

Wespen hebben een éénjarige cyclus. Aan het eind van het jaar sterven ze. Op koninginnen na, die houden zich de winter schuil.

Larven worden vooral gevoed met (fijngekauwde) muggen, vliegen, etc. Daarna, in de zomer, gaan volwassen wespen over op nectar en ander zoet.

Als de keus voor een maaltje dan op jouw glas limonade valt, kunnen ze je goed dwarszitten.

Normaal steken wespen alleen als ze zich bedreigd voelen. Maar in de tijd dat ze eiwitten als voedsel zoeken, kunnen ze iemands hand ook wel eens voor een prooi aanzien. En die willen ze dan even verlammen met een venijnige steek. Weten zij veel, had je maar anders moeten ruiken! Maar ja, dat maakt zo’n steek niet minder pijnlijk of zelfs gevaarlijk als je er allergisch voor bent.

Foto en tekst: EJB