Bidden voor het eten

Torenvalk

Wie kent hem niet, de torenvalk. Vooral herkenbaar omdat ze ‘bidden’, stil in de lucht hangen boven een plaats waar een maaltje te verwachten valt. Vaak is dat een woelmuis of een ander knaagdier.
Bij het bidden bewegen ze hun vleugels snel op en neer, ze spreiden hun staart breeduit en op die manier leunen ze tegen de windrichting in. Het zijn zichtjagers en zo kunnen ze een prooi goed in beeld krijgen.
Dat jagen doen ze graag boven ruig grasland. Omdat ze het van hun scherpe ogen moeten hebben is teveel begroeiing niet handig. Wegbermen zijn favoriet. Daar verraadt een muis zich makkelijk als hij van het verkeer schrikt. Omdat we zelf dan meestal in een auto voorbij flitsen zien we ze helaas maar even.
Af en toe botst een torenvalk op een auto. Als je geconcentreerd op een muis mikt, let je natuurlijk niet altijd op dat grommende blik.

In de jaren zestig ging het slecht met de torenvalk, net als met andere roofvogels. Vooral door het toenemende gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dieren die in de voedselketen bovenaan staan, hadden daar het meest last van. Dat probleem speelt nu gelukkig een stuk minder.
Waar ze vooral last van hebben is het veranderende landschap en afnemende aantallen muizen door veranderende landbouw. Aantallen van vroeger lijken daarmee verleden tijd. Een andere bedreiging komt overigens uit onverwachte hoek, namelijk van grotere roofvogels, zoals de havik. Die lusten alles wat veren draagt.

Ze maken graag gebruik van nestkasten. Zo profiteren ze dan tenminste eens van de mens. Daar, of als ze op een paaltje zitten, zie je pas goed wat een prachtige kleuren ze hebben!

Foto’s en tekst: EJB