De Gewone Oeverlibel 

Tijdens de paring valt de gewone oeverlibel nog het meest op. Die houding heet een paringsrad. Dat kunnen ze vliegend, maar ook op de grond of, zoals hier, op een algendekje op het water. Het lijkt ingewikkeld, maar het heeft te maken met de plaats van de geslachtsorganen. Het vrouwtje krijgt het sperma via een secundair geslachtsorgaan achter het borststuk van het mannetje. Je zou kunnen zeggen dat ze het daar ophaalt. Kijk eens hoe ze elkaar vasthouden met die pootjes met haakjes. 

De gewone oeverlibel is een in Nederland algemeen voorkomende libellensoort. Je kan ze ook bij allerlei wateren vinden: vijvers, plassen, vennen, sloten. Een lekker warm, kaal stukje oever vinden ze wel fijn. 

Libellen kunnen hun vier vleugels onafhankelijk van elkaar bewegen. Daarom kunnen ze de meest extreme vormen van luchtacrobatiek laten zien. Ze kunnen met snelheden van 50 à 60 km/h  vliegen, maar ook in de lucht stilstaan of achteruit vliegen 

Het grootste deel van het leven van de libel bestaat uit ei of larve zijn. Het kortste deel van hun leven zijn ze volwassen. Meestal maximaal een paar maanden, eigenlijk met voortplanting als enig doel.