De Klimaatmaat: maak(t) je tuin klimaatbestendig

Het klimaat verandert. Het wordt steeds warmer en de regenbuien extremer, dat raakt ons allemaal.
Daarnaast staat de biodiversiteit onder druk en kan je met een groene tuin een bijdrage leveren aan het bevorderen van de biodiversiteit. Samen met andere tuinen is je tuin een belangrijk leefgebied voor insecten en andere dieren. De gemeente werkt daarom aan een Klimaatbestendig Delft in 2050. De gemeente heeft hierin een belangrijke taak maar jij als bewoner hebt ook invloed: 50% van de grond in Delft is privéterrein.

Pluk de vrucht van je eigen tuin
Je tuin zo inrichten dat het beter bestand is tegen het veranderende klimaat, biedt meer voordelen. Een zwembad in de tuin zoals op de foto bij dit artikel, gaat de meesten van ons wellicht iets te ver, maar wat denk je van:

 • een tuin die je huis op een natuurlijke manier koel houdt,
 • gratis water opvangen met een regenton voor je planten,
 • een tuin waar je je eigen groenten en kruiden teelt,
 • een tuin die vlinders en bijen aantrekt,
 • een tuin die groeit en bloeit en elk seizoen verandert …

Hoe je dit doet en waar je moet beginnen? Vraag het De Klimaatmaat.
De Klimaatmaat stimuleert en ondersteunt inwoners van Delft om hun privéruimte klimaatbestendig in te richten.

Waarvoor kun je bij De Klimaatmaat terecht?

De Klimaatmaat stimuleert bewoners-, straat-, buurt- en wijkinitiatieven en biedt ondersteuning bij het realiseren van ideeën en acties. Op individueel- én groepsniveau. Zo organiseren we in het voorjaar op initiatief en in samenwerking met inwoners van Delft de actie ‘Tegel eruit, plant erin’.

Wat biedt De Klimaatmaat?

 • Informatie en advies over maatregelen om je tuin klimaatbestendig te maken (water- en hittebestendig en meer biodiversiteit)
 • Inspiratie
 • Bewonerscommunity: leren van en doen met elkaar
 • Het in contact brengen met partijen voor de realisatie
 • Projectbegeleiding
 • Financiële ondersteuning

Wat doen we zoal nog meer?

 • Via een online platform maken we zichtbaar wat er al gebeurt in Delft, wat jij kunt doen om je tuin klimaatbestendig te maken en bij wie je terecht kunt voor informatie, advies en realisatie. Dit online platform is op dit moment in ontwikkeling. Zodra gereed, dan vind je op deze website een verwijzing.
 • Wanneer er meerdere bewoners zijn die bijvoorbeeld een groen dak of een regenton willen, kunnen we collectief inkopen wat voordeliger is.
 • In samenwerking met de Gemeente Delft bieden we bewoners tijdens straat- en rioleringswerkzaamheden de mogelijkheid om een geveltuin aan te leggen.

Voor iedereen is er een manier om bij te dragen. Een regenton in de tuin voelt misschien als dweilen met de kraan open, maar een klimaatbestendig Delft is uiteindelijk het resultaat van alle inspanningen – klein en groot.

Word zelf een Klimaatmaat
Heb je zelf een idee, een product, verhaal, dienst of een andere bijdrage om je huis, straat of wijk klimaatbestendig te maken: laat het ons weten.

We zoeken nadrukkelijk de samenwerking met professionele organisaties én met bewoners die ervaring en hebben met het klimaatbestendig inrichten van tuinen (denk aan het aanleggen van een groen dak, aansluiten van een regenton, afkoppelen van een regenpijp, tegels eruit/planten erin e.d.) en hun expertise willen delen.

Interesse/meer informatie?
Neem contact op met Annie Breeuwsma, projectleider klimaatadaptatie Delft: annie@papaverdelft.nl.

De Klimaatmaat wordt uitgevoerd door Duurzaamheidscentrum De Papaver in opdracht van de gemeente Delft.

Doe inspiratie op bij De Papaver_

Wil je een insectenvriendelijke tuin? Doe inspiratie op bij de expo ‘Bijen’. Deze expo staat t/m 26 oktober in De Papaver. Vanaf 18 januari t/m 18 april is de expo ‘Klimaat in je straat’ te zien. In deze expo kan je talloze manieren ontdekken om je tuin en straat te vergroenen.

In de tuin van De Papaver kan je inspiratie opdoen voor een klimaatbestendige tuin: we beschikken over fleurige borders met een grote diversiteit aan planten die ook waardevol zijn voor insecten. Daarnaast verkopen we plantjes en zaden uit eigen tuin voor een zeer schappelijke prijs. Kom ook eens naar ons groene dak kijken en de regentonnen die we gebruiken.