De niet meer zo wilde eend

De wilde eend is de algemeenste watervogel van Nederland. Zijn Latijnse naam is: Anas platyrhynchos.

Het mannetje wordt woerd genoemd en heeft een glanzend groene kop, een witte halsband en roodbruine borst. Ook heeft hij een krul in zijn staart, kijk maar op de foto!

Aan het eind van de zomer krijgt de woerd een eclipskleed en verliest zijn slagpennen. Hij kan dan tijdelijk niet vliegen en krijgt nieuwe vaalbruine veren waardoor hij heel veel op het vrouwtje gaat lijken. Alleen aan de kleur van de snavel kun je dan nog zien met welke vogel je te maken hebt. Hij heeft een gele en die van haar is oranje. In het najaar krijgt de woerd zijn oude verenpak weer terug. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een paarsblauwe tekening op hun vleugel.

De paarvormig begint al in het najaar. Het mannetje kiest de nestplaats uit, vaak in dichte begroeiing langs de waterkant; soms in een holle boom. Ze bouwen samen een nest van gras en bladeren. In februari worden daarin zeven tot twaalf grijsgroene eieren gelegd. Het vrouwtje, met haar bruine camouflagekleur, broedt deze in ongeveer vier weken uit. Zij is ook degene die voor de jonge eendjes, ook wel pijltjes of pulletjes genoemd, zorgt.

De jongen van de wilde eend zijn nestvlieders, een paar uur nadat ze uit het ei gekropen zijn kunnen ze al zwemmen. Na vijftig tot zestig dagen zijn ze zelfstandig. Het duurt dan nog ongeveer een jaar voordat ze hun gehele verenkleed hebben en te herkennen zijn als mannetje of vrouwtje.

Eenden rusten overdag en gaan s-nachts op zoek naar voedsel. Ze eten onder andere eendenkroos, wormen, slakken, insecten en kleine waterdiertjes.

Soms zie je weleens een eend op zijn kop in het water staan, met zijn achterlichaam in de lucht; dan is hij aan het grondelen. Met zijn snavel kan hij zo eten van de bodem pakken.

De wilde eend heeft een traanklier aan de bovenkant van zijn staart. Hij kan zijn kop 180 graden draaien en zo met zijn snavel de traanklier masseren. De olie die daarbij vrij komt verspreidt hij over zijn verenpak. Het maakt hem waterdicht en zorgt dat hij blijft drijven.

 

 

 

Tags

1 reactie

  • marja sonneveld schreef:

    leuke uitleg over de woerd!weet ik weer wat meer intressant stukje bedankt suzan de vos

Geef een reactie