De Rozenfamilie

Bij De Papaver kun je de Rosa damascena Miller vinden in het vak van de etherische oliën. Bloemen heeft hij niet meer, zoals je op de foto kunt zien draagt hij nu langwerpige oranje rozenbottels. In de winter zijn deze bottels een belangrijke voedselbron voor vogels.

Rozen behoren tot de oudste en edelste bloemen op aarde. De stamboom van onze grootbloemige, moderne hybriden vertakt zich via Europa tot ver naar Oost-Azië. Omstreeks 1700 kwamen Aziatische rozensoorten naar Europa. Onder andere de Bengaalse roos, de Damascener roos en de Franse roos. De laatste soort kun je vinden in Papavers geneeskruidenvak. Hij hoort bij de Rosaceae familie en is donkerroze van kleur. Het is één van de oudst bekende rozen. Er wordt gezegd dat hij al gecultiveerd werd door de Meden en Perzen meer dan duizend jaar voor Christus. Thibault de Sonnier, een Franse kruisridder uit de 13e eeuw, bracht hem volgens het verhaal naar Gallië (het huidige West-Europa), vandaar zijn Latijnse naam Rosa gallica. Hij is gebruikt om andere rozen door middel van kruisen te kweken. Eerst in Nederland in de 17e eeuw, later ook in Frankrijk.

De Rosa gallica is een lage struik die winterhard is. Hij draagt blauwgroene bladeren en kan tussen de 30 en 150 cm hoog worden. Zijn takken groeien recht opgaand en er zitten grote doorns aan. Iedere stengel draagt 1, 3 of meer bloemen. In de bloemblaadjes zit etherische olie, Ol. Rosae. Deze rozenolie is zeer kostbaar. Er is 4000 a 5000 kilo bloembladeren nodig om één liter vluchtige olie te extraheren.

Vroeger werd rozenolie in de apotheek gebruikt voor de bereiding van rozenwater, dat onder meer aan zalven, smeersels en oogwater werd toegevoegd. Vandaar dat de Rosa gallica of Franse roos, ook wel bekend is als de apothekersroos. De olie wordt nog steeds toegevoegd aan parfums.

Rosa gallica bloeit éénmaal per jaar, in de vroege zomer. Na de bloei verliest hij zijn blaadjes.

De beste planttijd voor rozen is de herfst, maar het kan ook in maart of april. De struik groeit het beste op een normale tot droge bodem in halfschaduw tot zon. Zware kleigrond moet met zand en compost of koemest worden verbeterd.

Nu het herfst is, dragen de meeste rozenstruiken vruchten die rozenbottels genoemd worden. Van de ronde dikke bottels van de Hondsroos (Rosa canina) en Egelantier (Rosa rubiginosa), kun je thee, siroop of jam maken. Er zit acht keer zoveel vitamine C in een rozenbottel als in kiwi!

 

Geef een reactie