Determineren met een foto

Gewoon varkensoor

We leven nu in het Jaar van het Varken. Althans, volgens de Chinese astrologische kalender. En laat ik onlangs in ons Heempark nou varkensoren tegenkomen. Nee, niet van die knorrende beesten, de gelijknamige paddenstoel, het gewoon varkensoor (Otidea onotica).

Nou is herkennen van paddenstoelen niet echt mijn specialiteit, dus moet ik thuis altijd met foto’s op zoek naar de naam. Daardoor had ik even de illusie dat ik een zeemkleurig hazenoor had gevonden, een uiterst zeldzame soort. Maar na een paar dagen groeien was het toch onmiskenbaar gewoon varkensoor. Helemaal niet zeldzaam.

Als je de naam van flora en fauna niet weet, is er een handig hulpmiddel: Waarneming.nl. Je kan een foto doorsturen  en vervolgens krijg je een voorstel om welke soort het kan gaan. Het herkenningsprogramma geeft ook een zekerheidspercentage van de determinatie. In het geval van ‘mijn’ varkensoor was er geen twijfel mogelijk: 98,3% zeker.
Grappig is wel dat de zekerheid soms met het insturen van een extra foto omlaag gaat. Je moet dus wel kritisch blijven, maar vaak zitten ze verdraaid goed.

Deze herfst lijkt, met enige vertraging, nog een aardig paddenstoelenseizoen te worden. Vooral toen het eind september begon te regenen, terwijl de temperatuur relatief hoog bleef. Ja, dan schieten ze als, nou ja, … als paddenstoelen uit de grond.
Witte koraalzwam, berkenboleet, zwavelkopjes, stinkzwam, prachtvlamhoed, in het Heempark is dit najaar weer genoeg te zien. Ook als je die namen (nog) niet weet.

Foto en tekst: EJB