Deze doet geen au

Stadsreus

O jee, een hoornaar?? Zo’n extra grote wesp die zo gemeen kan steken?!

Nou, nee hoor, gelukkig niet. Dit is de Volucella zonaria. En gelukkig heeft die ook een Nederlandse naam: in oude boekjes is dat hoornaarzweefvlieg, maar tegenwoordig heet hij stadsreus.

Het is een zweefvlieg en, al zou die willen, hij kan niet eens steken. Dit is dus typisch een gevalletje imitatie, of, met een moeilijk woord, mimicry. Als je op een onbetrouwbare vechtersbaas lijkt, dan blijven vijanden wel bij je uit de buurt. Ook al doe je geen vlieg kwaad.

Deze soort houdt van wat warmer klimaat. Daarom kwamen ze hier vroeger niet veel voor. Maar dat verandert, sinds de jaren tachtig zie je ze steeds meer. Inderdaad, dat heeft vermoedelijk met veranderend klimaat te maken.

Dit exemplaar zat in mijn tuintje lekker van nectar te genieten. In het Heempark en bij De Papaver zie je ze ook, vaak op vlinderstruiken.

Er is trouwens iets bijzonders met de stadsreus. Ze leggen hun eitjes namelijk onderin een wespennest. De kleintjes voeden zich met uit het nest omlaag vallend afval. Zo’n bij anderen inwonende soort, die verder geen schade aanricht, wordt ook wel commensaal genoemd.

De larven van de stadsreus groeien daar dus gezellig op tussen wespen die wel kunnen steken en bovendien niet vies zijn om andere soorten als voedsel voor hun eigen larven te gebruiken. Je moet maar durven! Of dus vertrouwen op je vermomming. En laten we wel wezen, het is tegelijkertijd wel veilig, want niemand zal zijn hoofd in een wespennest steken.

Foto en tekst: EJB