Doorbraak in opslaan zonnewarmte

Artikel van www.delft.nl – 3 oktober 2016


Leuk die zonnepanelen in de zomer, maar dan heb je het eigenlijk niet zo nodig. Die zonnewarmte zou je graag in de winter willen gebruiken. Dat kan binnenkort, dankzij TNO.

TNO heeft een batterij ontwikkeld waar zonnewarmte in kan worden opgeslagen zonder energieverlies. TNO presenteerde deze batterij gisteren in Delft. “We hebben aangetoond dat de batterij onder reële omstandigheden werkt”, zegt projectleider Christophe Hoegaerts van TNO. Voor de opslag wordt gebruik gemaakt van zouten waarvan TNO de eigenschappen zodanig heeft weten te beïnvloeden, dat ze geschikt zijn voor opslag van warmte. “Dat is tot op heden nog geen enkele partij gelukt. We zijn hierin geslaagd dankzij samenwerking met universiteiten en kennisinstellingen in Nederland en andere Europese landen, grote industriële partners en enkele innovatieve mkb-bedrijven. Een Nederlands mkb-bedrijf heeft de batterij uiteindelijk gebouwd.” De batterij werd gisteren (2 okt 2016red.) gepresenteerd tijdens een minisymposium rond innovaties voor duurzame energieleverende gebouwen.

Lokale opslag

Zonnepanelen leveren de gebruiker netto meer energie dan dat die verbruikt. Dit energieoverschot kan met zo’n batterij lokaal worden opgeslagen en gebruikt worden in tijden dat het energieaanbod en de opwekking minder is. Lokale opslag van energie is een belangrijke stap in het energieneutraal maken van gebouwen en woningen, het bevorderen van grootschalig gebruik van duurzame energie en de vermindering van CO2-uitstoot. De batterijen kunnen de seizoensopslag op compacte wijze in de gebouwde omgeving mogelijk maken.

Hoe werkt de batterij?

De warmtebatterij werkt op basis van thermochemische opslag. Zonthermische collectoren op het dak van een huis zetten zonlicht om in warmte. De opgevangen warmte wordt chemisch opgeslagen in het zout, door dehydratatie van het zout. De warmte bevindt zich in het zout. Wanneer die warmte nodig is, zorgt een hydratatiereactie ervoor dat de warmte vrijkomt. De batterij kan het systeem van hydrateren en dehydreren vele malen herhalen. De gebruikte zouten zijn goedkoop en op grote schaal voorradig.

En nu?

Nadat TNO met zijn partners eind 2015 een werkend systeem heeft opgeleverd in het Europese project MERITS, is nu het vervolgproject CREATE van start gegaan.  Hoegaerts :”MERITS had een grote wetenschappelijke component. In CREATE gaat de industrie de boventoon voeren. Met hen gaan we de warmtebatterij optimaliseren en concreet in een demo-huis inbouwen. Want daar is het allemaal om begonnen: energieneutrale woningen voor een beter milieu en besparingen voor de consument.” Daarmee lijkt ‘energieneutraal in 2050’ – in het Energieakkoord is afgesproken dat de Nederlandse gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal is – niet langer verre toekomstmuziek, maar komt het met reuzenstappen dichterbij.

 

Kijk voor meer informatie op de website van TNO, of bekijk dit filmpje.

Geef een reactie