Geen witte voetjes

De Zilverreiger

Eén van de vrijwilligers bij De Papaver kwam uit Mexico. Met deze charmante biologe had ik mijn interesse in vogels gemeen. Niet vreemd dus dat ik bij haar vertrek een boekje Aves de Mexico (Vogels van Mexico) kreeg. En een echte vriend neemt niet met lege handen afscheid, dus verraste ik haar met Aves de Europa. Dat (Spaanse) boek had een vriend voor me meegebracht uit Andalusië.

Veel van hun vogels verschillen van de onze. Maar niet allemaal.

Neem bijvoorbeeld de grote zilverreiger (wetenschappelijke naam Ardea Alba), zij noemen hem Garza blanca, ‘witte reiger’. Helemaal dezelfde.

Dan vermoed je dat de volgende look-a-like, hun Garceta pie-dorado, de kleine zilverreiger zal zijn. Dat is het kleine familielid van de grote, met ook nog verschil in kleur van snavel en poten.

Maar die overeenkomst valt tegen, want de wetenschappelijke namen blijken verschillend. De onze is door biologen ingedeeld als Egretta Garzetta, de Mexicaanse als Egretta Thula. Ze horen dus tot dezelfde familie (Reigers) en hetzelfde geslacht (Egretta), maar het zijn verschillende (onder)soorten. Onze variant leeft in Europa, Azië en Afrika, die van hen alleen in Amerika. Dezelfde afkomst, maar de evolutie maakte er toch een variant van.

Sinds de jaren zeventig zijn de grote en kleine zilverreiger in Nederland broedvogel. In de buurt van Delft is hij regelmatig te spotten. Ook wel in de winter. De grote zie ik wel het meest.

Foto en tekst: EJB