Groen(blauw) schoolplein

07092017 © Thierry Schut Fotografie maassluis, basisschool de regenboog, groen/blauw speelplein Hoogheemraadschap van Delfland iov N Lorentz

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen(blauw) schoolplein worden, een speel- en leerlandschap als het ware. Een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen. Wil je ook een schoolplein waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen? Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur? Waar kan worden geklommen en geklauterd? Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen? Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral toch om de echte.

Zo’n schoolplein spreekt waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit. Bovendien betekent buiten in het groen spelen meer beweging, meer frisse lucht en meer schaduw in hete zomers.

Groen of groenblauw?

De naam zegt het eigenlijk al: Een groen schoolplein richt zich met name op meer planten (groen), terwijl een groenblauw schoolplein ook waterelementen bevat. Ook dit levert een wereld vol ontdekkingsmogelijkheden op voor de leerlingen. Daarnaast draagt een groenblauw schoolterrein bij aan het klimaatbestendiger maken van de wijk. Dat is noodzakelijk, want klimaatverandering brengt meer extremen (bijv. toenemende hoosbuien) met zich mee. Meer groen en blauw in de wijk helpt deze extremen op te vangen:

  • bij hevige regen kan het water beter en sneller wegzakken of worden opgevangen, en dat betekent: minder waterplassen bij de school en in de wijk;
  • bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw.

Bekijk het filmpje van groeneschoonpleinen.nl voor ideeën en ervaringen.

Stappenplan en subsidies

Kijk voor meer informatie, inspiratie en tips op GroeneSchoolpleinen.nl. Op de website van Hoogheemraadschap Delfland kun je ook 25% subsidie aanvragen voor de aanleg van een groenblauw schoolplein.

 

Educatie

Heb je (al) een groenblauw speeltuin? Dan zijn de mogelijkheden voor buitenlessen bijna oneindig! Kijk snel welk lesaanbod aansluit bij jouw wensen – of neem contact op voor meer informatie.