Het park in met je klas

De herfst is weer voorbij – zoals ieder jaar gepaard met vallende blaadjes, regen en …. vele klassen die de herfst kwamen beleven in het Arboretum-Heempark! Was jij één van de ruim 30 klassen die we deze herfst op bezoek hadden?

Ruim 550 kleuters gingen dit najaar met een klapper vol leuke doe-opdrachtjes het park in. Van het maken van een bladerenhoop tot het zoeken van paddenstoelen; op een speelse manier ontdekten de kinderen de herfstverschijnselen in de natuur.

De oudere leerlingen werden onderdeel van de koolstof-kringloop in de natuur en onderzochten bomen, bladeren, bodemdiertjes, paddenstoelen, zaden & vruchten en natuurlijk de herfst in het algemeen.

 

Door de ervaringen tijdens de excursies kan je als leerkracht goed voortbouwen op de thema’s die aan bod zijn gekomen, ondersteund door de lesideeen uit de handleidingen die je krijgt na je reservering.

Ook in de lente

Het voorjaar is ook een bijzondere tijd in het park. Ontluikende natuur, jonge dieren, knoppen en bloemen. Kom je het met je klas beleven?

Voor groep 3-4 is er een fotospeurtocht. De leerlingen krijgen in groepjes een klapper met foto’s die in de winter gemaakt zijn in het Arboretum-Heempark. Kunnen zij de locatie terugvinden? En wat zijn de verschillen tussen de foto en de natuur in de lente? Bij iedere locatie worden ze m.b.v. vragen geprikkeld en uitgedaagd extra goed om zich heen te kijken. Een speurtocht vol met ontdekkingen en onderzoek!

Leerlingen van groep 5-7 onderzoeken met denk- en doe opdrachten wat er in de natuur gebeurt in de lente. Centraal staat de zon, die voor steeds langere dagen en hogere temperaturen zorgt en daarmee de lenteverschijnselen aanjaagt. Thema’s die aan bod komen zijn: vogels nestelen, knoppen springen open, planten groeien, zaden ontkiemen en insecten ontwaken.

De sloot of de bijenstal in?

Duik je liever dieper in op een onderwerp?