Kleine of grote vos?

Verdraaid, een grote vos!!

Je hebt een vlinder gefotografeerd en dan kijk je op Vlinderstichting.nl om de naam te checken. Na drie bladzijden foto’s heb je hem. Dezelfde lichte streepjes op de voorvleugel, kleine blauwe halve maantjes op de onderrand, zelfde vlekken op de vleugels: de grote vos. Je kijkt naar de informatie: UITERST ZELDZAAM. Hoe is het mogelijk, jij zet dat langs een dijk gewoon even op de foto. Na een paar uur slaat de twijfel toe. Nog eens verder kijken. En dan zie je ‘lijkt op’. Ja hoor, de kleine vos blijkt een look-a-like. En die is algemeen in Nederland. En je realiseert je dat je die allang kende.

Even ben je teleurgesteld, maar eerlijk is eerlijk, als hij kleine vos heet is hij nog steeds even mooi. Ze kunnen best ver vliegen, wel 150 kilometer. En overwinteren doen ze als vlinders. Niet wakker maken dus, dat overleven ze in de winter niet.

Hun waardplant is de grote brandnetel. Nectar vinden ze in verschillende bloemen, zoals paardenbloem, vlinderstruik of, zoals hier, in de bloemen van een distel. Bij al die kleine bloempjes is zo’n lange tong best handig. Op de foto is dat goed te zien.