Krak zei de paddenstoel …

De Heksenkring

Ja, die kabouter Spillebeen, wie kent hem niet. Net zo goed als de paddenstoel die onder zijn gewiebel bezweek. Die was rood met witte stippen. De schrijver van dat oude kinderliedje zal vast aan de vliegenzwam hebben gedacht.

Vliegenzwammen groeien in de buurt van bomen. Niet om die langzaam op te eten, zoals parasieten. Nee, de vliegenzwam leeft in symbiose. De schimmel, want dat is een paddenstoel eigenlijk, vormt onder de grond een samenwerking met de boom. Ze absorberen bijvoorbeeld mineralen uit de bodem, die ze vervolgens afstaan aan de boom. In ruil daarvoor krijgen ze suikers terug voor hun eigen voeding.

De paddenstoelen, wat wij zien, zijn de vruchtlichamen van die ondergrondse schimmeldraden, het mycelium. Zoals er aan een appelboom appels groeien.

Sommige paddenstoelen groeien in een cirkel, steeds verder naar buiten toe. Dat gebeurt als het mycelium een deel van de in de grond aanwezige voedingstoffen verbruikt. Ze groeien verder naar buiten omdat daar betere voeding zit.

Ook bij vliegenzwammen kan het mycelium cirkelvormig groeien, daar is dat omdat ze graag rondom een boom groeien. Zo’n cirkel heet een heksenkring, want vroeger dacht men dat heksen er ’s nachts bijeen kwamen.

In Engeland hielden ze het er op dat feeën en elfjes daar hun feestje hadden. Klinkt wel gezelliger, fairy ring.Afbeeldingsresultaat voor heksenkring free picture

In ieder geval is het een mooie paddenstoel. Ook al is hij giftig, voor kinderen zelfs gevaarlijk.