Laat je geen (lams)oor aannaaien

Zeeaster

Bij aster denk ik altijd aan de herfst, maar dat schijnt achterhaald te raken.

Er is trouwens ook een zeeaster, sommigen noemen hem zulte. Die bloeit ’s zomers, tot in september. Ze zijn zoutminnend, dus je vind ze vooral op kwelders, in Zeeland en op de Waddeneilanden. De Sluftervallei op Texel is een favoriete plaats. Daar vind je uiteraard meer planten die wel tegen een beetje zout bestand zijn. Denk aan de zeekraal en, niet te vergeten, de echte lamsoor. In de zomermaanden kan het daar helemaal lila en paars kleuren door de bloeiende zeeaster en lamsoor.

‘Lamsoor’ is ook te koop als zilte groente. Vroeger werd dat verzameld op kwelders, vooral in Zeeland. Nu is het vaak gekweekt.

Er is alleen wat vreemds aan de hand, want wat ze in Zeeland als lamsoor oogsten is in werkelijkheid het blad van de zeeaster (Aster tripolium). Lamsoor is ook de naam die de groenteboer gebruikt.

Maar let op: de echte lamsoor (Limonium vulgare), kan je niet eten. Volgens sommigen is de naamsverwarring ontstaan omdat de bladeren op elkaar lijken. Ik weet in ieder geval wel dat de bloemen echt verschillend zijn. Het blijft raar, in kookboeken en culinaire artikelen wordt vaak op het verschil gewezen, maar men blijft vervolgens hardnekkig de naam ‘lamsoor’ gebruiken waar zeeaster bedoeld wordt. Koop het bij twijfel dus liefst gewoon bij de groenteboer.

Tekst en foto: EJB