Leerlingen planten opnieuw tulpenbollen bij station Delft

Burgemeester Marja van Bijsterveld plant een aantal tulpen samen met leerlingen van groep 8 van de Max Havelaarschool.

Afgelopen voorjaar bloeiden duizenden tulpen op het braakliggende veld ten noorden van station Delft. Het was een initiatief van Delftenaar Simon Huiberts, oprichter van Stichting DelftBloeit. Samen met Duurzaamheidscentrum De Papaver verandert de stichting dit veld nog éénmaal in een tulpenzee, voordat de bouw van House of Delft medio 2019 van start gaat. In een paar dagen tijd gaan er 90.000 bollen de grond in, door een machine, acht schoolklassen én burgemeester Marja van Bijsterveldt.

Afgelopen vrijdag is de grote bulk machinaal geplant. Zesduizend bollen zijn apart gehouden voor de leerlingen. Vandaag kwam de Max Havelaarschool in actie, later deze week helpen leerlingen van de Delftse Montessorischool en de Oostpoortschool met planten. Dit wordt ondersteund door Duurzaamheidscentrum De Papaver, dat natuureducatie in het basisonderwijs in Delft en omgeving verzorgt en stimuleert.

Eigenlijk kwam het niet goed uit, maar voor dit soort dingen moet je gewoon tijd maken – leerkracht van de Max Havelaarschool

Belangrijke les
De leerlingen genieten van de buitenles. “Veel leuker dan in de klas zitten, lekker bezig zijn in de frisse lucht. Zo is rekenen ook al leuker!” De leerlingen moeten namelijk wel bedenken hoe ze hun 25 bollen het beste verdelen over hun eigen stukje grond. Ook zorgen ze dat ze onthouden waar hun bollen zitten, want in het voorjaar mogen ze hun tulpen komen plukken. “Dat maakt het zo leuk” vertelt één van de leerkrachten. “Zo leren ze in de praktijk hoe planten groeien. In het voorjaar verbinden we hier natuurlessen aan en kunnen ze komen kijken hoe hun eigen tulpjes het doen. Daarnaast is het gewoon belangrijk dat kinderen naar buiten gaan en zand aan hun handen krijgen. En ze moeten nog rekenen ook. Kortom: een leuk en educatief uitje waar we graag tijd voor maken!”

 

Een tulpenveld voor de burgemeester
Burgemeester Marja van Bijsterveldt stemt hiermee in. “Het is heel belangrijk dat kinderen hier zelf aan mee kunnen werken en straks hun resultaat kunnen zien.” Ook zelf kijkt ze erg uit naar de bloemenzee, die ze vanuit het stadskantoor perfect kan zien. “Ik heb er dit voorjaar zo van genoten, en met mij vele Delftenaren en bezoekers. Dit initiatief van stichting Delftbloeit is echt geweldig. Het zorgt voor een prachtige plek midden in de stad waar iedereen van geniet!”

Tweede keer
Naar verwachting wordt het tulpenveld komende lente tweemaal zo groot als vorig jaar. De nieuwe bollen worden voornamelijk geplant naast het veld van vorig jaar, op de plek waar Stichting DelftBloeit deze zomer nog een prachtige zonnebloemenzee tevoorschijn toverde. Op het ‘oude veld’ zitten naar verwachting nog vele tulpenbollen in de grond van vorig jaar. Deze krijgen dus nog een keer de kans uit te groeien tot tulpjes. Dat zal waarschijnlijk in april 2019 zijn, afhankelijk van hoe vroeg of laat de lente invalt.

Ook meedoen?
Wil je volgend jaar ook met een klas meehelpen? Laat het weten aan De Papaver en zij brengen je in contact met Stichting DelftBloeit. Daarnaast kun je natuurlijk ook een lespakket lenen van De Papaver over planten, waarmee de leerlingen onderzoeken hoe planten groeien en wat ze daarbij nodig hebben.

 


Volg DelftBloeit
Benieuwd naar de ontwikkelingen van het tulpenveld? Stichting DelftBloeit houd je op de hoogte van nieuws, activiteiten en plannen via hun website en op Facebook.