Levend fossiel

Jurassic Delft?

Dinosauriërs zijn al miljoenen jaren dood. Ze leefden in de geologische tijdvakken Jura en Krijt. Het Krijt is vooral bekend omdat zij (en veel anderen) toen uitstierven als gevolg van een meteorietinslag.

En iedereen kent natuurlijk de film Jurassic Park van Steven Spielberg. In dat verhaal was het gelukt om uit restjes aan elkaar geknoopt DNA allerlei prehistorische dieren terug te klonen. En dat ging natuurlijk – dom, dom, dom van de mens –  goed fout.

Er zijn planten en dieren die vanuit de prehistorie op eigen kracht overleefd hebben. Bij de planten is de varen een overlever uit de oudheid. Een andere bekende is de pissebed. Een kreeftachtige, die in de loop van de millennia ook een landversie heeft gevormd. Die vind je in elke tuin, til maar eens een steen op.

Maar zo’n twintig jaar geleden was er echt prehistorisch nieuws. In Australië, in natuurgebied Wollemi, vond ene David Noble een boom die hij niet kon thuisbrengen. Allerlei deskundigen kwamen er ook niet uit, dus dacht men dat het om een nieuwe soort ging. De boom kreeg toen een officiële naam, afgeleid van de vindplaats en de ontdekker: de Wollemia nobilis.

Maar wat later werd ontdekt dat het stuifmeel vrijwel identiek was aan fossiele vondsten van een soort den. Toch niet zo nieuw dus.

Om voortbestaan te verzekeren zijn exemplaren verspreid onder diverse botanische tuinen. Van daaruit zijn ze verder verspreid. En dankzij een aardig iemand staat er nu ook één in ons Heempark. Ze kunnen zo’n 40 meter hoog worden, voor de prehistorie eigenlijk maatje achtertuin.

Het is me wat, miljoenen jaren onopgemerkt overleven! Of zou die Spielberg behalve met DNA van hagedissen ook nog met dennen hebben gerommeld??

Tekst en foto: EJB