19 feb: Kijken naar wat je nog nooit gezien hebt

Ra ra waar kijk je naar...?

Op zondagmiddag 19 februari staan op Duurzaamheidscentrum De Papaver een rij microscopen klaar. Bezoekers kunnen daarmee dingen zien die vrijwel niemand nog gezien heeft….

Dit keer gaat het om cellen van planten. Niet alleen kunnen mensen kijken, ze kunnen ook de handen uit de mouwen steken. In deze microscopeer-workshop kunnen volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar onder begeleiding plantenstengels in met speciale apparatuur in ultradunne plakjes snijden en bewerken met speciale vloeistoffen. Zo’n plakje wordt dan ingebed in een soort kunsthars. Je hebt nu een preparaat die je onder de microscoop kunt leggen. Je kunt dan heel precies zien hoe zo’n stengel uit verschillende cellen is opgebouwd en hoe die cellen samenwerken: een ontdekkingsreis op microniveau dus!

Deze workshop wordt verzorgd door het Nederlands Genootschap voor Microscopie. Leden van deze landelijke microscopieclub komen elke maand bij elkaar in De Papaver. De club is bedoeld voor beginners en gevorderden. Eens in de zoveel tijd is er een workshop – houd de site in de gaten voor meer data! De geplande workshops staan hieronder (wijzigingen voorbehouden).

 

Deelnemersinformatie:

De workshop van zondag 19 februari is voor iedereen die het leuk vindt om met de microscopie kennis te maken.

Tijd: Inloop van 14.00 tot 16.30 uur. Je bent ongeveer een half uurtje bezig.

Aanmelden: Is niet nodig, het is een inloopworkshop. Als het even te druk is kun je meekijken met anderen of rondkijken in het centrum of in de tuinen en later terugkomen.

Kosten: € 3,50 per preparaat. (Deze krijg je mee naar huis, incl. een hand-out waarin wordt uitgelegd hoe het preparaat is gemaakt en wat je er in kunt zien.)

Je mag met meerdere mensen 1 preparaat maken, of allemaal je eigen. Je betaalt dus per preparaat, niet per persoon.

Locatie: Duurzaamheidscentrum De Papaver, Korftlaan 6 in Delft.

 


Op de foto zie je een close-up van een brandnetel! Om precies te zijn: een dwarsdoorsnede van een worteluitloper. De foto is gemaakt door J.C. Kros van het NGVM.


Geplande microscopie-workshops in 2017 (wijzigingen voorbehouden).

Maandagmiddag 17 april: Bekijk plankton en andere waterorganismen

Eerst gaan we plankton vangen en leren we de mensen hoe je dat het best kunt doen. Vervolgens laten we zien hoe je de vangst het best kunt concentreren, zodat je zoveel mogelijk ‘beestjes’ onder de microscoop krijgt. Daarna kunnen we in kaart brengen wat we zien en vertellen wat je nu precies aan die wentelende en voorbijzwevende organismen ziet.

 

Zondagmiddag 20 augustus: Ontdek vlinderschubjes

Samen met vlinderspecialist Bart Coppens kijken we naar vlinders, vlindervleugels, poppen en vlindereitjes. Het gaat daarbij vooral om de vlinderschubjes, kleine juweeltjes van minder dan een millimeter die met elkaar de vleugels bedekken. Vorm, aanhechting, kleuren en de manier waarop kleuren zijn opgebouwd, zeggen iets over de soort vlinders, maar ook over de leefwijze.

 

Zondagmiddag 15 oktober: Kijken naar konijnenkeutels

Twee weken voorafgaand aan deze workshop kunnen mensen konijnenkeutels inleveren. Die laten we vervolgens rijpen in vochtig gehouden petrischaaltjes. En dan begint het spektakel! Onder de stereomicroscoop ontdekken we nematoden, inktzwammen, mijten en schimmels in uiteenlopende soorten. Met ondersteunende timelapse-filmpjes kunnen we versneld laten zien hoe de keutelflora en –fauna in je petrischaalje zich ontwikkelt. Leuk is ook om verschillen te zien tussen bijvoorbeeld duinkeutels en kinderboerderijkeutels.

Geef een reactie