Om door een ringetje te halen

Kerkuil ringen

Prachtig zijn ze, die kerkuilen. Het zijn wel echte roofvogels, met scherpe snavel en flinke klauwen. Ook al zitten die soms wat onder hun veren.

Het ging erg slecht met de kerkuil in Nederland. Maar in dit geval hielp de mens, o.a. met nestkasten. Ook nabij Delft hangen die al jaren, bijvoorbeeld in boerenschuren.

Eind augustus hebben Rinse van der Vliet en John Kleijweg van Vogelwerkgroep Midden-Delfland jonge kerkuilen geringd. Opmerkelijk hoe gelaten die jongen dat ringen ondergaan. Je moet er wel vergunning voor hebben en ervaring is ook gewenst.

In totaal zaten in dit nest zes uiltjes. Een hoog aantal, wat betekent dat de ouders veel voedsel konden vinden. Gelukkig waren ze allemaal in goede conditie.

Door problemen met nestplaatsen, bestrijdingsmiddelen en de strenge winters waren er enige tientallen jaren nog nauwelijks kerkuilen in Nederland. Nu weer een paar duizend. Een resultaat dat zeker mag afstralen op degenen die zich hier voor inzetten!

Leerkrachten die met hun klas aan de slag willen met het onderwerp uilen kunnen bij De Papaver de uilenkoffer lenen. Deze koffer is onlangs vernieuwd en aangevuld.

O ja, die ringen, misschien hadden ze die zelf willen uitkiezen. Maar helaas, dat mocht niet.