Paddenstoelen in de lente

 

De kelkzwam

Voor mijn gevoel horen paddenstoelen typisch bij de herfst. Terwijl er ook heel wat paddenstoelen zijn die het in andere seizoenen prima blijken te doen. En daarmee doel ik natuurlijk niet op de kastanjechampignons in de schappen van Albert Heijn.

Toch zit er wel iets in dat beeld van de herfst. We zien dan inderdaad ineens veel paddenstoelen. De grond is lekker warm na de zomer, de temperatuur is best redelijk; het is vaak wat vochtiger, ook al omdat de zon korter en minder intensief straalt. De paddenstoelen die we in de zomer niet zagen, die waren er wel degelijk. Zij het als schimmel, in de grond, of in een dood stuk hout. Het voor ons zichtbare deel, het vruchtlichaam, de paddenstoel, groeit pas als de omstandigheden daar goed voor zijn. En dat is voor veel soorten dus in de herfst.

Zoals gezegd, ook in de andere seizoenen kunnen we mooie paddenstoelen vinden. Zo werd onlangs vlakbij De Papaver een kelkzwam ontdekt. Het kan een rode bekerzwam zijn, maar net zo goed een krulhaarkelkzwam. Voor het verschil moet je kenner zijn en onder een microscoop naar de sporen en haartjes kijken. Ze zijn niet zo groot, een centimeter of 3 à 6. Hij lijkt op een kommetje en aan de binnenzijde is hij, je raadt het al, rood. Hij doet het goed in de vroege lente, op dood loofhout. Sommigen kennen hem geneeskrachtige eigenschappen toe, maar anderen menen dat dit absoluut niet waar is. Neem geen risico en spaar tegelijk de natuur. Ze waren tot voor kort in Nederland nog zeldzaam, maar inmiddels zijn ze van de Rode Lijst af. Vind je deze beker, laat hem na het bekijken dan gewoon staan.

Tekst en foto: EJB