Small is beautiful

Orchideeën bij De Papaver

Orchideeën zijn vooral bekend als kamerplant. Voor een krats in de hamsterweken van AH. Ze worden in allerlei schitterende kleuren geleverd, Nederlandse kwekers steken de natuur naar de kroon.

Toch kan je voor orchideeën ook gewoon in de Nederlandse vrije natuur terecht. Volgens kenners zijn er bij ons circa 36 soorten. Die zijn overigens wel wat kleiner dan de gekweekte tropische soorten, maar dat maakt ze niet minder mooi.

In het Delftse Heempark, achter De Papaver, staan vier soorten. In de periode mei, juni kan je ze zien. Het eerst laten de brede orchis en de rietorchis zich zien. In het vochtige deel van het park staan ze soms tot op het pad. Deze twee kunnen trouwens behoorlijk op elkaar lijken. Een verschil is dat de rietorchis eerst meer de hoogte in groeit en dan pas tot bloei komt.

Dan komt de grote keverorchis. Ik vind dat de bladeren wel iets van weegbree hebben. De bloemetjes vallen niet zo op. Ze zijn klein en wat groenig.

Als laatste, meestal in juni, komt de moeraswespenorchis (wie verzint zo’n naam?) tot bloei.

Wetenschappelijk horen de brede orchis en de rietorchis tot het geslacht Dactylorhyza. Dactulos is oud-Grieks voor vinger en rhiza betekent wortel. De wortelknollen lijken op vingers aan een hand. De oude Hollandse naam, Handekenskruid, is daarvan afgeleid.

In en rond Delft zijn nog wel wat andere orchideeën, maar die moet je echt weten te vinden.

Neem orchideeën in ieder geval niet mee, ze hebben hun eigen specifieke biotoop nodig. Sommige soorten zijn er zelfs al gevoelig voor als de grond onder het gewicht van een mens indrukt. Blijf dus alsjeblieft wel op het pad.

Tekst en foto: EJB