Tentoonstelling over het Amazoneregenwoud in Prinsenkwartier Delft

Het Prinsenkwartier in Delft is in de maanden september en oktober het decor van kunst in tropische sferen.  Een tentoonstelling waarin kunst uit Suriname, Frans Guyana en Guyana samenkomt onder de naam: “Benedictio IV: mighty echo of the Amazone rainforest – revelations of the Guianas”. De tentoonstelling heeft het Amazoneregenwoud als centraal thema. Bezoekers ontdekken hier de pracht en kracht van het gigantische regenwoud, middels werkstukken van kunstenaars uit de drie Zuid- Amerikaanse landen.

In schilderijen, houtsneden, installaties, conceptueel werk, textiel en bewegend beeld, nemen de kunstenaars de bezoeker mee, diep het Amazoneregenwoud in. Ze maken er kennis met de inheemse bevolking die er eeuwen woont en ontdekken de pijn van bewoners die het gebied moesten verlaten vanwege de bouw van een dam voor een elektriciteitscentrale. De kunstwerken tonen de immense uitgestrekte groene bossen, de kleinste bewoners, de insecten en vlinders. Maar weerspiegelen ook het gevecht tegen kwikvergiftiging en het gevaar dat dreigt voor de biodiversiteit. Een virtuele 3D tour geeft bezoekers de kans een wandeling te maken door het Amazoneregenwoud en op bezoek te gaan bij de inheemsen die er wonen.

 

Het doel van de tentoonstelling is om bewustwording en educatie van de bezoekers met betrekking tot de gevoerde thema’s te vergroten en te versterken. Kunst met een missie versterkt met teksten,  expertlezingen en projectdocumentatie.

 

Waarom dit thema?

Het Amazoneregenwoud is grootste regenwoud op aarde. De laatste decennia wordt dit regenwoud ernstig beschadigd. Ontbossing is het grootste probleem, vanwege de grote hoeveelheid koolstof die daarbij vrijkomt. Vrijkomen van deze koolstof, betekent versterking van het broeikaseffect.  Gevaar voor de biodiversiteit en voor de mens. Inheemse volkeren die nu nog leven in dat gebied hebben hier enorm onder te lijden.

Naast aandacht voor de uitdagingen waarmee het Amazoneregenwoud kampt, is de tentoonstelling ook een eerbetoon aan de schoonheid, wijsheid en relevantie van het gebied, haar biodiversiteit en haar inheemse volkeren.

 

Scholen

Voor scholen zijn er rondleidingen beschikbaar waarbij tijdens audiotours in de vorm van podcasts uitleg gegeven wordt over de kunstwerken. De ingesproken teksten, muzikaal begeleid door de bekende Delftse musicus Ronald Snijders, informeren over de kunstwerken en over het Amazone gebied, haar biodiversiteit, haar bewoners en de uitdagingen waar het regenwoud mee te kampen heeft.

Voor scholen is er een speciale kortingsprijs van 7 euro per kind.

Reserveer direct voor je klas

 

“Door de natuur te beschermen, beschermen wij feitelijk onszelf. Wat met het Amazoneregenwoud gebeurt, heeft een bewezen weerslag op het klimatologisch evenwicht in de hele wereld, dus ook in Nederland en in Delft”. Vertelt organisator Natasha Knoppel van Natasha Knoppel Art Galleries.

 

De tentoonstelling is vanaf 5 september t/m 31 oktober geopend voor bezoek.