Waren de woerden weg?

Het Eclipskleed

Het eclipsbrilletje, menigeen herinnert het zich vast nog. Dat was in 1999, toen in Nederland een grotendeels verduisterde zon te zien was. Nou ja, eigenlijk dus niet te zien.

Het woord eclips is afgeleid uit oud-Grieks en vanuit het Frans bij ons gekomen. Het betekent zoiets als verdwijnen, verduisteren. Daarom heet een zonsverduistering dus eclips.

Omdat recht naar de zon kijken je ogen beschadigd, moest je door een met roet bedekt glasplaatje kijken. Of je ging naar de winkel voor dat speciale eclipsbrilletje. Jaren later kwam ik het op mijn werk nog tussen de schrijfspullen tegen. Inmiddels ben ik het definitief kwijt.

Maar er is nog een eclips. Namelijk bij eenden. Aan het eind van het broedseizoen zit het belangrijkste werk van de mannetjeseend, de woerd, erop. Hun mooie verenpak is na een jaar versleten. Om indruk op de vrouwtjes te maken, hebben ze het dan ook niet meer nodig. Dus is het tijd om te ruien.

Maar voor je nieuwe veren krijgt, moet het oude pak er af. Vervelend is dat ze dan ook even niet of nauwelijks kunnen vliegen, want daarvoor zijn de slagveren aan de vleugels nodig. Dat is niet zo handig als er anderen zijn die je rauw lusten. Niet het moment dus om op te vallen. Nou, daar heeft de natuur iets voor geregeld. Tijdens de rui dragen ze het eclipskleed, ook een soort verduistering dus. Met grauwe kleuren, een soort camouflagepak.

Zo langzamerhand zijn ze weer in prachtkleed. Hoezo, weggeweest?