Permacultuurtuin

In de permacultuurtuin helpt een grote diversiteit aan planten en dieren om voor veerkracht in de tuin te zorgen. Zo groeien er naast bijzondere eenjarige groentes ook meerjarige groentes, verschillende soorten bloemen en kruiden die de groentes ondersteunen en die zorgen voor voedsel voor belangrijke dieren in de tuin, zoals bijen en vlinders. Naast groenten staan er in de tuin ook verschillende fruitstruiken, zoals bramen, frambozen en aardbeien en staat er een pruimenboom. Als er iets misgaat met een bepaalde soort plant of boom die daardoor geen vruchten kan leveren, bijvoorbeeld door ziekte, dan zijn er altijd nog andere planten of bomen die minder gevoelig zijn voor die bepaalde ziekte en dus overleven. Er is dus geen totale misoogst. We lokken verschillende (nuttige) dieren naar de tuin, zoals egels, vogels, kikkers en roofinsecten (zweefvliegen, lieveheersbeestjes) om te zorgen we geen last krijgen van plaaginsecten en -dieren, zoals luizen en slakken.

In de tuin zul je geen kale aarde zien tussen de planten en proberen we de bodem zoveel mogelijk bedekt te houden met planten (bodembedekkers) of met een laag mulch van plantenresten. Verder zul je geen rijen zien van alleen maar dezelfde planten, maar zetten we planten bij elkaar die elkaars groei stimuleren. De bodem wordt niet gespit en er worden ook geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. We streven naar een zo groot mogelijke diversiteit van planten en dieren, met zo veel mogelijk eetbare soorten. We creëren bijvoorbeeld zoveel mogelijk hoogteverschillen en bieden nestgelegenheid voor dieren.

Opzet van de tuinpermacultuurtuin

Via een wilgenboog loop je de tuin in. De tuin heeft de vorm van een bloem, waarbij elk ‘bloemblad’ een eigen thema heeft, zoals een kruidenspiraal, groentebedden en een rozengilde. Een rozengilde is een harmonisch verbonden groep planten en dieren, geconcentreerd rond één soort vruchtdragende boom, in dit geval een pruimenboom.  In het midden van de tuin staat een aardbeientoren van oude stenen. Met een aardbeien- of groentetoren kun je veel aardbeien, groentes of kruiden verbouwen op een relatief kleine oppervlakte. De tuin wordt afgeschermd door diverse vruchtenstruiken zoals bramen en frambozen, die samen een fruitige omheining vormen.

permacultuurtuin plattegrond

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Educatieve en sociale functie van de tuin

De tuin heeft een educatieve- en sociale functie en als doel om bezoekers van De Papaver (volwassenen en kinderen) te inspireren en te leren hoe je zelf voedsel verbouwt, dat zich verhoudt tot de natuur. Ook is de tuin een ontmoetingsplek waarbij mensen met verschillende achtergronden gezamenlijk kunnen tuinieren, iets voor elkaar kunnen betekenen en van elkaar kunnen leren.

 

Workshops voor kinderen:

Binnenkort zullen er bij De Papaver workshops voor kinderen worden georganiseerd waarbij kinderen in de tuin spelenderwijs de geheimen van de natuur leren ontdekken! Houd deze web site in de gaten voor meer informatie!

 

Kom een keer langs of doe mee!

Kom een keer naar De Papaver om de permacultuurtuin te bekijken en inspiratie op te doen voor je eigen tuin of balkon! Of kom een keer met ons mee tuinieren, bijvoorbeeld samen met je kinderen. Je bent even lekker buiten bezig en je leert in de praktijk hoe je op een natuurlijke manier kunt moestuinieren.

Bij goed tuinweer (dus als het droog is) zijn we iedere maandagochtend (van 10.00 uur tot 12.00 uur) in de tuin aanwezig.

 

Meer informatie

Als je meer wilt weten over de tuin, neem dan contact op met De Papaver.

Ook kun je meer informatie vinden op de website van de tuinvrijwilligers.